Dlaczego warto jeść warzywa i owoce?

 

warzywa i owoceWiększość z nich nie zachęca ani wyglądem, ani smakiem, a część związana jest z mało przyjemnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Warzywa i owoce nie cieszą się popularnością, nawet jeżeli są naturalną kopalnią składników odżywczych. Spożywane regularnie, nawet w małych ilościach, sprawiają, że organizm otrzymuje porcję konieczną do prawidłowego funkcjonowania i jest w stanie przezwyciężyć toksyny znajdujące się w pozostałych produktach.

Tylko najpierw trzeba je przyrządzić…

Warzywa i owoce posiadają swój specyficzny smak, który w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami, czasem poddany też odpowiedniej obróbce, zyskuje na wartości. Jednak same produkty pozostawiają wiele do życzenia – nie są szczególnie sycące, część z nich praktycznie po posiada smaku albo jest on bardzo delikatny. Część trzeba obrać, niektóre pokroić, a jeszcze inne ugotować, żeby móc w ogóle je zjeść.

Dotyczy to zwłaszcza warzyw, które posiadają składniki mineralne konieczne do zbilansowanej diety. Z owocami jest łatwiej, ponieważ sporo z nich ma słodki smak albo lekko kwaskawy smak i ładny zapach. W dodatku posiadają dużo witamin, wspomagających układ odpornościowy.

sok owocowy

Po co w diecie warzywa i owoce?

Jak każdy inny element natury, również człowiek jest jej produktem. I jak każdy inny twór Matki Natury, również człowiek składa się z podstawowych składników. Ich właściwa równowaga sprawia, że może on funkcjonować, a wszelkie zakłócenia powodują kłopoty. Dlatego też należy te wszystkie konieczne składniki uzupełniać. Można o tym pomyśleć, jak o częstym, ale koniecznym remoncie domu. Jeżeli nie wykonuje się go zbyt długo, budynek zostaje doprowadzony do ruiny. Jednak w przeciwieństwie do domu, ludzki organizm nie może zostać zburzony do fundamentów i postawiony od nowa. Człowiek rodzi się z jednym pakietem organów, o który musi dbać przez całe życie, żeby cieszyć się jego pełnią i nie martwić o gruntowne remonty.

Tym właśnie dla ludzkiego organizmu są warzywa i owoce (oraz produkty zbożowe, mięsa i zioła). Ich spożywanie pozwala na upiększenie – delikatne, ale znaczące w dłuższej perspektywie czasu.